The Customhouse

1 of 4
2 of 4
3 of 4
4 of 4

Location: Wellington

Completed: 2010

Commercial 

A purpose-built new home for the New Zealand Customs Service, The Customhouse presented unique engineering challenges. The curved facade, column-free internal design, and exposed waterfront site all provided additional complexity.

The structural system utilises an insitu concrete structural core with ductile steel coupling beams. This is supplimented at lower levels with precast concrete walls connected via ductile yeiling plates.

The exterior features tessellated precast concrete panels, with double-glazing running horizontally in strips between the concrete spandrels. As part of achieving a NZGBC 5 Star rating the ceilings incorporate active chilled beams set between the exposed mass of precast concrete flooring.

Client: Centreport
Architect: Studio Pacific Architecture
Contractor: Fletcher Construction Company